Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítvány

Zárókonferencia2019. 03. 26.

Zárókonferencia

2019. március 26.

Zárórendezvényünk célja az volt, hogy tájékoztassuk céges partnereinket és a pedagógusokat az „Alba Innovár Digitális Felzárkóztatási Program I.” projekt eredményeiről, lebonyolításáról, megismertessük a program által elért eredményeket a program megvalósításában közvetlenül résztvevőkkel, ösztönözzük őket a további folytatásra.

Ismeretterjesztő képzések2019. 02. 27.

Két napos ismeretterjesztő képzéseket tartottunk székesfehérvári cégek munkatársainak

2018. szeptember - október: Arconic-Köfém Kft.
2018. szeptember - október: Videoton Holding Zrt.
2018. november: Macher Zrt.
2019. február - március: Hanon Systems Hungary Kft.
2019. március: Harman Magyarország

A képzések programjának átfogó célja az informatikai alapismeretek fejlesztése azon cél érdekében, hogy a digitalizáció és a robotizáció terjedése miatt veszélyeztetett munkavállalók képesek legyenek az új típusú digitális munkagépek kezelésének elsajátítására. 

Ismeretterjesztő előadások2019. 02. 26.

Digitalizáció a köznevelési intézményekben 

2018. november 14., november 26., 2019. január 28., február 11., február 18., február 25., március 4., március 11., március 18., április 6.


Az előadásokon az általános iskolai tanórákon jól használható, az egyes tantárgyakhoz illeszkedő különféle webes felületeket mutattuk be. Ismertettük új tematikák beépítését az oktatásba: az internet adta lehetőségek kihasználását a tanítási órák alatt, az interneten fellelhető tananyagok megfelelő használatát, személyre szabását. Kitértünk a különféle módszerekre, hogyan lehet a digitalizációt az általános iskolai tananyagba megfelelően integrálni.

Ismeretterjesztő előadások 4.2019. 02. 22.

Digitalizáció formái a közművelődésben

2018. szeptember 3., 2019. február 16.


Az előadó ismertette általában a digitalizáció - ezen belül a digitális kompetenciák, készségek fejlesztésének fontosságát. Milyen kihívások elé állít, milyen új módszerek elsajátítását követeli tőlünk? Bemutatta infrastrukturális elemeit, hagyományos struktúrától való eltérését, jövőbeni kihívásait, erre való felkészülés lehetőségeit, irányvonalait a közművelődésben. Külön kitért a digitális írástudás jelenlegi helyzetére. Milyen eszközöket lehet bevonni a közművelődési intézményekben a digitalizációs ismeretek terjesztésére, közvetítésére? A fejlesztési irányokban milyen lehetőségeket nyújtanak az intézmények számára a digitalizációs eszközök? 

Ismeretterjesztő előadások 1.2019. 02. 21.

Digitalizáció hatása a munkaerőpiaci szereplőkre - digitális kompetenciák és a munkaerőpiac

2019. január 12., február 9., március 23., május 9.

Helyi vállalatok munkavállalói számára tartott elődáson a digitalizációnak a munkaerőpiacon is tapasztalható terjedésével foglalkoztunk. Kiemeltük a készségek és a szaktudás fejlesztésének szükségességét. A digitális átalakulás folytán hamarosan megváltozik a munkaerőpiac szerkezete, a munka természete - így a készségek és képesítések iránti igény is -, és ez növelni fogja a munkavállalók képzésének fontosságát. Így az állások megtartásához elengedhetetlen a folyamatos képzés, a digitális alaptudás megszerzése, illetve a meglévő kompetenciák fejlesztése.

Ismeretterjesztő előadások 2.2019. 02. 20.

Digitalizáció a szakképzésben, pályaorientáció támogatása, tehetséggondozás 

2018. június 6., június 22., november 14., április 22.

Az előadásokon bemutattuk Magyarország Digitális Oktatási Stratégiáját, a legszükségesebb digitális kompetenciákat. Beszéltünk az infrastrukturális elemeiről, a szolgáltatásokról, és az ezekhez szükséges pedagógiai kihívásokról, módszerekről. Prezentáltuk az IKER 1 és IKER 2 szintű képzési programokat. Felhívtuk a figyelmet a digitális kompetenciák fejlesztésének fontosságára - mind a tanárok mind a tanulók körében, és ismertettük a DOS további fejlesztési terveit. A szakképzésben a képzési rendszer átalakítását is megköveteli a digitalizáció.
Elemeztük az információs és kommunikációs technológiák (IKT) bevezetésének célját, legfontosabb lépéseit, stratégiáját. Bemutattuk a digitális tantermeket, az új pedagógiai ismereteket, a tanóramenedzser-rendszereket, eszközmenedzsmentet.

Nyitókonferencia2018. 10. 09.

Nyitórendezvény

2018. október 9.

A technológiák ugrásszerű fejlődése következtében, az ipar 4.0 terjedése új viszonyokat teremt, ahol a vállalatok az automatizáció felé fordulnak. A teljesítménynövekedés fókuszba került az elmúlt évtizedben, és a hatékonyságnövelést alapvetően nagyfokú robotizáció integrálásával oldják meg. Ezek a folyamatok alapvetően megváltoztatják a vállalat munkavállalói szerkezetét, az automatizáció kerül központba. A digitálisan képzett munkaerő elengedhetetlenné válik. Olyan dolgozókra van szükség, akik együtt dolgoznak a robotokkal, azokat képesek kiszolgálni, karbantartani, felügyelni, javítani, fejleszteni, konfigurálni.

A komoly szakmai tartalmú előadások egyöntetűen hangsúlyozták, hogy a XXI. század vezető műszaki tudományterületeinek a fenntartható fejlődés szempontjából nagyon nagy szüksége van olyan szakemberekre, akik képzetten és elhivatottan tudják továbbvinni a fejlesztési projekteket. Ehhez az oktatás és a felnőttképzés területén olyan módszertanra és eszközrendszerre van szükség, amely megadja mindezekhez a motivációt. A bővítés mindenképpen szükséges, és ezek a célok egybecsengenek a kidolgozott Digitális Oktatási Stratégia céljaival. Az aktualitását a rendezvénynek az is erősítette, hogy a közelmúltban a brit oktatási rendszerbe is beépült a programozás, mint a műszaki tudományok gyakorlati alkalmazása.

Helyi szervezet rendezvényein való részvétel 1-2.2018. 09. 25.

Robotikai bemutató az Arconic-Köfém Kft. rendezvényein

2018. július 28. és augusztus 25. - Club Aliga, Balatonvilágos

Az amerikai tulajdonú, 2150 főt foglalkoztató Arconic-Köfém Kft. az alumíniumipar meghatározó vállalata Magyarországon. A 100 legnagyobb vállalat, és a 10 legnagyobb befektető cég egyike. Vállalati rendezvényekkel támogatja a munkatársai szabadidős elfoglaltságát - a Balaton partján tartott családi napjaihoz az Alba Innovár is csatlakozott digitális bemutatókkal és szakmai foglalkozásokkal.

Helyi szervezetek rendezvényein való részvétel 4.2018. 09. 01.

Az élményközpont programjainak, a digitalizáció és a pályaválasztás kapcsolatának népszerűsítése

2018. szeptember 1. - Székesfehérvár, Best Western Plus Lakeside Hotel

A rendezvényen a Harman munkatársai és azok családjai vettek részt, közel 3.000 fő látogatott ki az eseményre.

Helyi szervezetek rendezvényein való részvétel 3.2018. 08. 16.

A digitalizáció népszerűsítése a Székesfehérvári Királyi Napok rendezvénysorozatában

2018. augusztus 16. - Székesfehérvár, Alba Innovár Digitális Élményközpont

Székesfehérváron már sok évtizede hagyomány az augusztus 20-i magyar államalapítás, az államalapító Szent István király emlékéhez kötődő ünnepi Királyi Napok rendezvénysorozat. 2018-ban augusztus 10-20. között megrendezett Székesfehérvári Királyi Napokhoz csatlakoztunk programunkkal, az Alba Innovár Digitális Élményközpontot mindenki számára megnyitottuk.