Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítvány

Ismeretterjesztő képzések 2019. 02. 27.

Két napos ismeretterjesztő képzéseket tartottunk székesfehérvári cégek munkatársainak

2018. szeptember - október: Arconic-Köfém Kft.
2018. szeptember - október: Videoton Holding Zrt.
2018. november: Macher Zrt.
2019. február - március: Hanon Systems Hungary Kft.
2019. március: Harman Magyarország

A képzések programjának átfogó célja az informatikai alapismeretek fejlesztése azon cél érdekében, hogy a digitalizáció és a robotizáció terjedése miatt veszélyeztetett munkavállalók képesek legyenek az új típusú digitális munkagépek kezelésének elsajátítására. 


A képzés tartalmi elemeinek kialakítása során folyamatosan egyeztettünk a partner cégekkel és vállalatokkal. Alapvető szempont volt, hogy a gyakorlati feladatok minél közelebb legyenek a képzésen résztvevők mindennapi tevékenységei során felmerülő informatikai problémákhoz. A képzés céljai szervesen kapcsolódnak Magyarország Kormánya által elfogadott Digitális Jólét Program és a Nemzeti Infokommunikációs Stratégia célrendszeréhez, ki-emelten a Digitális kompetenciák pillérjében megfogalmazottakhoz. A képzés végén a résztvevők az Alapítvány által kiállított tanúsítványt kapnak, mellyel igazolhatják, hogy elsajátították az informatikai alapismereteket.

A képzés témakörei

1. IKT eszközök alapvető használata
A foglalkozáson megismerjük az asztali és a mobil informatikai eszközök használatának alapjait.

2. Az internethasználat alapjai
Megismerkedünk az internethasználat alapjaival, a főbb böngészőkkel és keresőkkel.

3. Internetes kommunikáció I. Elektronikus levelezés
Megismerjük az elektronikus levelezőrendszerünk felületét, képessé válunk leveleink elolvasására, megválaszolására, új levelek elküldésére.

4. Személyes adatok és információk tárolása és keresése az interneten
Megismerkedünk a felhőalapú tárhelyszolgáltatással, és az azokhoz kapcsolódó alkalmazások használatával. Létrehozunk megosztott állományokat, jegyzeteket és naptárbejegyzéseket.

5. Tartalom létrehozása 1. Szövegszerkesztés
Megismerjük a szövegszerkesztő alapvető funkcióit, és képesek leszünk egyszerű dokumentum szövegének formázására, a létrehozott dokumentumba különböző objektumok beillesztésére. Megtanulunk egyszerűbb hivatalos iratot létrehozni.

6. Tartalom létrehozása 2. Táblázatkezelés
Megismerjük a táblázatkezelő alapvető funkcióit. Képesek leszünk egyszerű számolótáblát létrehozni, valamint adattáblákban keresni, szűrni és kimutatást készíteni.

7. Tartalom létrehozása 3. 3D tervezés, nyomtatás
Megismerkedünk a 3D nyomtatással, mint gyártási eljárással, a benne rejlő lehetőségekkel és a tervezés folyamatával egy 3D tervező-programon (Tinkercad) keresztül.

8. Tartalom létrehozása 4. Digitális fényképek kezelése
Megismerjük a digitális képkészítés és feldolgozás alapjait. Képesek leszünk a mobiltelefonunkkal készített képet letárolni, megosztani és egyszerű szerkesztési műveleteket elvégezni.

9. Tartalom létrehozása 5. Digitális videók
Megtanulunk rövid, fél-, maximum egyperces videókat készíteni mobil eszközünkkel. A videót megosztjuk csoporttársunkkal, feltöltjük egy közösségi oldalra. Megismerünk elemi videószerkesztési funkciókat.

10. Internetes kommunikáció II. Csevegőeszközök használata
A foglalkozáson megismerjük azokat a szolgáltatásokat, melyekkel közvetlenül tudunk kommunikálni munkatársunkkal. Kezdeményezünk hang- és videóhívást, valamint csoportos (konferencia) beszélgetést.

11. Internetbiztonság
A foglalkozás célja, hogy megismerjük, és átfogó ismereteket szerezzünk a biztonságos internethasználatról, biztonságos jelszavakat használjunk, és tudjuk, hogy mitől véd egy vírusirtó.

12. Személyes és hivatalos ügyeink intézése az interneten
Megismerjük azokat az alapalkalmazásokat, illetve honlapokat, melyek segítségével könnyedén intézhetjük személyes és hivatalos ügyeinket. Megnézzük, hogyan működik egy internetes vásárlás, és megismerjük az Ügyfélkaput.

13. Komplex zárófeladat
A képzés egy komplex feladattal zárul.